Okategoriserade

Naturlig kost

Att välja naturliga livsmedel och förstå vad som är naturligt är inte självklart. Ibland måste man sätta sig in i vad både jordbruket gör och livsmedelsindustrin. Mjöl till exempel är ett sådant livsmedel som påverkar oss dagligen. Många har upptäckt att de reagerar negativt på glutenet (proteinet) i mjöl och har slutat helt med det. När jag fick konstaterad IBS och rådet att se över min kost upptäckte jag att även jag reagerar negativt på det. Jag tyckte det var lite konstigt att så många, till synes helt plötsligt, reagerar på det eftersom vi har ätit mjöl i årtusenden utan att reagera på det. Eller har vi det utan att veta?

Mjöl finns i väldigt mycket mat som vi äter idag. Det vanliga vetet är en av huvudingredienserna inom livsmedelsindustrin och även i snabbmat såsom pizza och hamburgare. Många av oss äter dessutom bröd bakat på vanligt vetemjöl i stort sett varje dag och i stort sett allt fikabröd och många desserter innehåller vete.

I dagligt tal talar vi om vetemjöl som om det bara finns en sort. Så är det inte. Vetemjölet har en lång historia. Det först kända vetet är en vild sort som kallas einkorn, eller enkornigt vete, som man tror är det vetet som människan först gjorde mjöl av. För drygt 10.000 år sedan kom den första hybriden. Två olika folkslag bosatte sig på två sidor om en flod. På ena sidan gjorde man mjöl av einkorn och på den andra sidan gjorde man mjöl av ett gräs. Vinden förde över det ena till den andra sidan och vi fick den första naturliga hybriden (korsningen) som vi idag kallar Emmer. Sedan tog det ungefär 5.000 år till innan det blev en ny hybrid, som vi kallar Dinkel.

I naturen tar det lång tid innan det blir korsningar. Det gör att vi, både människa och djur, hinner ställa om magen och matsmältningen så att vi anpassar oss efter den nya födan innan en ny korsning kommer. Bara under de senaste 100 till 150 åren har vi människor korsat flera olika gånger innan vi har kommit fram till en produkt, ett livsmedel, som har de egenskaper som vi är ute efter. Ett vete som är resistent mot många sjukdomar och skadedjur och som får hög avkastning. På pappret ser det bra ut men våra magar tycker något annat.

Det moderna jordbruket ställer till det för oss på ett annat vis också. I och med stora skördar så har bönderna skaffat större fält och större maskiner som hanterar skörden på ett annat vis. Vete måste skördas innan det är moget annars trillar kornen av axet (stråt som det sitter på). Förr band man ihop axen i stora buntar och lät det mogna på stråt. Idag tar man av det direkt vilket innebär att ett speciellt enzym som tillsätts kornet i siste skedet aldrig når kornet. Det enzymet hjälper till att bryta ner glutenet i våra magar. Dessutom har det vanliga vetet väldigt korta ax (det kallas dvärgvete) och har således korta rötter. Kommer ni ihåg naturlagen om speglingar? Den delen av växten som är ovan mark motsvaras av ungefär lika stort rotsystem. En kort rot gör att växten inte når näring och vatten på samma djup som sina kusiner. Alltså är det mer känsligt för torka och blir lättare näringsfattigt.

Det finns dock bra produkter ute i handeln att välja på, bara man vet vad man ska titta efter. Eftersom jag själv är känslig för glutenet i det moderna vetet har jag provat mig fram. Det som funkar för mig behöver inte innebära att det funkar för dig. Du behöver själv prova dig fram. Det jag äter idag är einkorn, emmer och dinkel. Det jag undviker är vanligt vete och durumvete (som nästan all pasta är gjord på). På senare tid har jag även märkt att jag tåler råg.

Jag har dock tagit det hela ett steg längre och köper hela sädeskorn direkt från en KRAV certifierad bonde i närheten. Det maler jag själv vid behov i en liten stenkvarn jag har köpt. Anledningen till det är att näringen i kornet försvinner ganska fort efter att man har malt ner det till mjöl. Det tar ca tre dagar bara, så mjölet som finns i affären är ganska näringsfattigt. Oavsett vad du än har det till blir det därför mest bukfylla.

Det finns ytterligare en orsak till att undvika stora mängder vanligt vete. På senare tid har forskare från flera stora universitet kommit fram till att det är inflammatoriskt. Är du redan sjuk i någon inflammatorisk sjukdom gör du klokt i att prova att utesluta vetet och se om du mår bättre av det. Är du inte redan sjuk så ta dig en ordentlig funderare på att sluta med det ändå. Du har nämligen ingen aning om när du kommer bli sjuk. Det kan komma när som helst.

Att äta naturlig kost innebär att man väljer utifrån vad som är naturligt från början, det som kommer från naturen utan att vi har manipulerat det på något vis. Även om hybrider finns naturligt så sker det ganska sällan. I naturen sker allting långsamt och vi utvecklas tillsammans. Tillsammans är nyckelordet. Vi kan inte inte skynda på processen utan att vi skadar oss själva. Att välja att äta naturligt innebär att förstå hur naturen fungerar. Det som från början var en naturlig produkt kan ha gjorts om till något annat.

Välj naturligt!