Förändra ditt liv

Julen

Julen är en högtid som väcker många känslor. Många älskar den somliga hatar den men för alltfler människor väcker den prestationsångest och stress. Julen är i grund och botten en kristen högtid för att fira Jesus födelse men handeln har alltmer tagit över den till sin högtid. Det är väl då vi spenderar som allra mest pengar. Vi köper dekorationer både inomhus och utomhus, mängder med belysning, presenter i mängder och mat i långa banor. I takt med att de sociala medierna har vuxit sig allt starkare och de allra flesta lägger ut bilder och berättelser av sitt privatliv har det uppstått en slags tävling om vem som har den bästa julen. Men vad är den bästa julen?

När jag tänker tillbaka på jularna i min barndom minns jag dem med ljus och glädje. Det som framförallt gav mig den känslan var att få ha alla i familjen nära mig. Inget jobb, ingen skola, mormor kom alltid på besök så alla var närvarande. Vi åt, lekte, skrattade och hade det mysigt tillsammans. Det gav mig många fina minnen och en skön känsla. Som liten var jag inte involverad i matlagningen och presenterna jag köpte var de jag hade råd med inte mer. Visst skrev jag en egen önskelista men det var inte många önskningar som uppfylldes på den. Från mamma och pappa brukade jag få kläder och saker som jag behövde, inte nödvändigtvis vad jag ville ha. Från  mina syskon var det oftast små, billiga ting som de hade pengar till eller något de själva hade gjort. Jag minns att av mammas faster, som ibland var med och firade jul med oss, fick man oftast en virkad duk eller ett prydnadsföremål som hon hade köpt på kyrkans bazar. Det var härliga jular.

Ju längre upp i åldern jag har kommit så har julen alltmer börjat stå för något annat, något som inte längre är lika behagligt och kul. Det började egentligen redan när familjen började splittras. Mina syskon som flyttade hemifrån och bildade egna familjer. Mina föräldrar som skilde sig och flyttade ihop med nya partners. Jag själv som träffade en man som jag fick barn med men som inte alls ville fira jul. Splittringen har fortsatt och när jag tycker att jag har funnit ett nytt sätt att fira på med nya människor som jag trivs ihop med då är det alltid någon ny konstellation som inträffar. Någon faller ifrån och nya kommer till och det är ju livets gång. Det som dock gör det svårare och svårare är att man försöker hålla fast vid det som har varit. Försöker att träffa alla som man har firat med tidigare och de nya som kommer till. Efter separationer och nya familjekonstellationer blir det alltför många och stressen infinner sig istället.

Kraven på en perfekt jul har vuxit sig allt starkare och i takt med det har mitt missmod ökat. Alla ska få det som står på deras önskelista oavsett hur dyrt det är annars är inte gåvan välkommen. Alla ska ha den mat som de vill ha och är van att äta till jul. I och med att många lider av olika sjukdomar och allergier haglar det dieter av olika slag. Man kan inte längre göra en rätt till alla utan det ska vara undantag av olika slag. Den traditionella julmaten står egentligen för den mat som gör många sjuka och som egentligen ingen mår så bra av men av tradition ska vi fortsätta äta den.

Alla måsten och krav runt julen gör att den skapar mer ångest än glädje. Vi borde alla ta oss en fundering kring vad julen är och vad den borde stå för. Vem gör vi det för och varför? Vad är det som är viktigt?

I takt med att stressen i samhället har ökat borde det vara ännu viktigare att julledigheten blir lugn och avkopplande. Släpp kraven, släpp prestationen, släpp alla måsten. Umgås under andra former, hitta på något nytt, ladda batterierna och kom tillbaka till jobb och skola glada, fräscha med nya fina minnen för livet. Det är vad julen borde vara.