Förändra ditt liv

Dina val påverkar

De allra flesta av oss är bekymrade över hur den mänskliga utvecklingen har påverkat vår miljö och våra liv. Många vill göra skillnad men vet inte hur och kanske inte har förstått hur viktiga våra egna val är. Dina personliga val är det som styr framtiden. Det är lätt att tänka att lilla jag har ingenting att säga till om och kan inte påverka men det gör du. Inte ensam men tillsammans gör det enorm skillnad. Det är vi konsumenter som styr vilka produkter som ska finnas på marknaden. Dina val påverkar!

Den fria marknaden

Den fria marknaden innebär att i princip vem som helst som har en vara eller tjänst kan erbjuda den till andra. Vi har vissa lagar och regler som vi får förhålla oss till men i stort sett kan vem som helst erbjuda i stort sett vad som helst. Vi är alla avhängiga att tjäna pengar för vårt eget uppehälle. Hur mycket vi tjänar beror till stor del på oss själva. De allra flesta av oss nöjer oss med en vanlig anställning på något av företagen eller de samhälleliga inrättningarna. Vissa drivs att starta eget för de har en idé de vill prova. Pengar är dock den starkaste drivkraften.

Dina val påverkar

När pengar är drivkraften drivs vi att göra val som inte alltid är de bästa. Det gäller alla våra val men dina val kan verkligen påverka. Varje produkt eller tjänst vi köper gynnar den producenten så att fler produkter görs av samma slag. Samma sak när du väljer bort en produkt så missgynnas den. För att en vara ska vara kvar på marknaden måste det finnas köpare. Om köparna uteblir så försvinner varan. De val du gör visar producenterna vad du vill ha och vad du inte vill ha.

Utveckling leder framåt

När det kommer ut en ny produkt på marknaden som är bättre än den som finns bör vi köpa den. Även om den inte är det vi hade önskat. Allt har en egen utvecklingskurva. Genom att köpa det som är bättre än det andra som finns så visar man som konsument att det här är åt rätt håll. Annars håller vi oss kvar vid det som är sämre. Om du t.ex. vill kunna köpa mat som du vet är helt fri från gifter, livsmedel som är odlat på ett bra sätt för både mark, djur och oss är det bättre att välja ekologiskt än icke ekologiskt. Även om du anser att det ekologiska jordbruket inte är bra nog så är det ändå ett bättre alternativ än det traditionella. Genom att du väljer det så visar du åt vilket håll du vill att utvecklingen ska gå.

Ett steg tillbaka

För lite sedan fick jag höra av en ekologisk bonde i trakten att många ekologiska bönder går tillbaka till traditionell odling då det inte lönar sig att odla ekologiskt. Kunderna uteblir och jordbruksstöden dras in. Det gjorde mig väldigt ont att höra för det innebär att vi går tillbaka i utvecklingen. Det ekologiska jordbruket är förvisso inte det allra bästa som vi kan önska men är ändå mycket bättre än det traditionella.

Dina val påverkar

Alla våra val är viktiga. Vill du ha en förändring måste du vara med och förändra. Dina val är lika viktiga som mina och alla andras. Det är vi som konsumenter som talar om vad vi vill ha genom våra val. Jag förstår att det kan vara svårt för vissa att välja det rätta då det ofta är dyrare. Men vad kostar det oss om vi väljer fel? Jag uppmanar dig därför att välja det bästa alternativet för en utveckling i rätt riktning mot en renare värld. Allt handlar om prioritering av våra val.

Dina val påverkar
Välj ekologiskt då det är ett bättre alternativ.